INNER DRUMMING

inner drumming

INNER DRUMMING je specifična radionica upotrebe ritma i zvuka kao tehnike samorazvoja i samospoznaje. Njena namjena stoga nije glazbene prirode, poput učenja sviranja djembea ili nekog drugog bubnja, već duboka zvučna meditacija -doživljavanje zvuka i ritma na dubljim razinama našeg bića (energetskoj i spiritualnoj), osvještavanje Unutarnjeg Ritma koji se nalazi u svakome od nas, terapija ritmom, kontaktiranje Kreativnog Izvora za vlastito kreativno izražavanje - što sve zajedno ne doprinosi samo vlastitom osvještavanju i samorazvoju, nego automatski donosi i dublje razumijevanje zvuka, ritma, glazbe, veću povezanost s instrumentom, kvalitetnije sviranje,...
Kroz upotrebu različitih instrumenata kao što su djembe, frame drum, shekere, tibetanska zdjela, sound tube, ljudski glas, te u kombinaciji s tehnikama meditacije, disanja, afirmacija, vježbama pažnje i osvješćivanja, učimo se doživljavati zvuk, ritam i vibraciju na dubljim i finijim razinama našeg bića, pri čemu se u našem tijelu i psihi pokreću prirodni mehanizmi energiziranja, samo-iscjeljivanja i podizanja frekvencija vlastite svijesti.

Kvantna fizika nas uči da mi, kao i sva materija u univerzumu, na najfinijoj razini nismo ništa drugo nego zvuk, ritmička vibracija, titraj. I baš iz tog razloga ništa na nas nema toliki utjecaj kao glazba i zvuk. Ništa nije moćnije od zvuka. Zvuk transformira trenutno. U svim drevnim spisima kaže se da je u početku bio Zvuk, Riječ, i da je sve nastalo od zvuka. Poznato je da zvuk može stvarati ali također i razarati.

Mi ljudi veoma lako dođemo pod utjecaj ritma - i to ne samo kroz glazbu, nego i u svakodnevnom životu. Krećemo se kroz naše živote u kojima nam se govori kojim tempom da radimo, govorimo, kojim tempom da jedemo, kupujemo, kojim tempom da živimo,... Kada bi sami za sebe mogli odlučivati ove osobne ritmove, bili bi puno manje napeti, nemirni i pod stresom.

Sama osnova glazbe je ritmička vibracija. Od početka života na zemlji, naše prvo iskustvo u svijetu bile su vibracije u tijelu naše majke, njen glas, i kao najvažnije, otkucaji njenog srca. Na elementarnoj razini naučili smo različite zvukove koji su se prenosili kroz vodeni svijet utrobe prepoznavati kao sigurnost ili kao opasnost, a ta su se iskustva utisnula u našu psihu. Iz tog je razloga temeljna struktura glazbe duboko povezana s arhetipskim strukturama u našoj psihi i može prodrijeti do najdubljih slojeva naše svijesti. Ne čudi stoga da su se najbazičnije forme ritma razvile upravo iz dvodobnog takta kucanja srca i trodobnog takta disanja.

Bubanj je najstariji instrument na svijetu. Prije nego su nastala kina, prije nego su nastale novine, prije TV-a i radija postojala je priča popraćena bubnjem. Drevne ilustracije prikazuju da su bubnjevi u Mezopotamiji i Egiptu postojali prije 4000 godina. U drevnim kulturama bubanj je imao isključivo ritualni i šamanistički značaj.
Zvuk i ritam bubnjeva su od elementarne važnosti za čovjeka. Bubnjanje je jedan od najjednostavnijih i najdirektnijih načina pristupu kreativnoj energiji. Stimulirajući spontano izražavanje i ne-verbalnu komunikaciju, bubanj je jednako vrijedno oruđe u terapiji glazbom kao i u umjetnosti. U današnjem modernom društvu živimo s velikom količinom emotivnog i duhovnog ograničenja i s potisnute kreativnosti, što nas dovodi u opasnost od duhovnog osiromašenja i „unutarnje smrti.“ Kreativnost nas vraća u rezonantno područje naše duše koja uvijek teži rasti, izraziti se i harmonizirati energije tijela. Bubanj je oruđe za uobličenje naših energija u skladan, cjelovit i uspješan život. On olakšava izražavanje bilo koje emocije i uspostavlja ravnotežu.

Napomene:
- Za radionicu nije potrebno sviračko iskustvo.
- Nije potrebno imati ni vlastiti djembe, ali to treba navesti kod prijave.
- Prije radionice ne konzumirati alkohol niti bilo kakve droge!

Voditelj radionice: Daksh Krešimir Oreški
Info i prijave: gsm: 095 198 9915 / 091 50 49 224 / kresimir.djembe@gmail.com


 Prijavi se!