Duboko u nama: bubnjanje kao metoda iscjeljivanja

Barry Bittman, doktor medicine

s engleskog preveli:
Krešimir Oreški i Maja Lacković

Prvi put kada sam prisustvovao bubnjanju u krugu (drum circle), osjetio sam kako se pokreće neko duboko iskustvo. Bilo je to puno više od običnog veselja zbog mogućnosti zajedničkog stvaranja glazbe. Moji su osjećaji instinktivno zasvirali akord (ako vam ne smeta ova igra riječi) koji još uvijek s uzbuđenjem vibrira zbog još nespoznatog potencijala glazbe kao iscjeljujuće metode u zdravstvu. Tog dana otvorila su se vrata i pozvala me da uđem na relativno nepoznato područje, s nekoliko mapa koje će me voditi putem.

Potraga koja je bila preda mnom isprva se činila zagonetnom. Dok je opće poznato da je glazba bila jedna od glavnim iscjeljujućih metoda antike, tradicionalna medicina je izgleda potpuno lišena zvuka - iscjeljujućeg zvuka kakav on jest. Bilo je neprimjerno uspoređivati široko rasprostranjenu popularnost glazbe kao opuštajuću razonodu s krutošću malobrojnih medicinskih postupaka koji uključuju glazbu. Još je više iznenađujuća bila činjenica da većina liječnika svira neki instrument, a samo nekolicina njih uključuje iscjeljujuće zvukove onda kada su oni najpotrebniji. Budući da prvotna vibracija mog prvog drum cirlea nije nikad prestala (energija se niti stvara niti razara), osjetio sam se primoranim slijediti put kojim će me glazba povesti. Sve ostalo je pjesma u nastajanju.

Kao liječnik usmjeren na integralnu medicinu unutar tradicionalnog zdravstvenog smjera, imao sam mogućnost ponuditi glazbu kao terapeutsku metodu našim pacijentima oboljelim od nekih od najizazovnijih bolesti koje se mogu zamisliti. Ne iznenađuje da se glazba na Mind-Body Wellness Centru razvila u jednu od najcjenjenijih i najinovativnijih metoda našeg programa za osobe oboljele od raka, srčanih bolesti, kroničnih plućnih bolesti i šećerne bolesti - 3/4 glavnih uzroka zdravstvenih troškova, nemoći i smrtnosti u našoj zemlji.

A mi ne plešemo samo uz popularnu pjesmu. Naši programi, koji se temelje na strogo znanstvenim kriterijima, osmišljeni su vremenom. Ne samo da smo statistički dokumentirali poboljšanja u kvaliteti života, nego naši podaci također stoje kao svjedočanstvo činjenici da koordinirane metode za cjelovitost čovjeka rezultiraju u fizičkim, emocionalnim i društvenim dobrobitima koje direktno smanjuju zdravstvene troškove - ušteda koja po mom mišljenju kao liječnika ne bi bila moguća bez glazbe kao ključnog elementa iscjeljenja. Međutim to nije sve.

Kroz bazično znanstveno istraživanje, koje će uskoro biti objavljeno, nedavno smo napravili prvi korak prema znanstvenom dokumentiranju dobrobiti grupnog bubnjanja na staničnoj razini. Naš projekt kojeg je financirala kompanija Remo Drums, Inc. i osmislio naš istraživački tim u kojem se nalaze David Felten, doktor medicine i doktor filozofije, i Lee Gerk, doktor i magistar javnog zdravstva, odjel neurologije na Loma Linda University School of Medicine, prikazuje statistički značajno povećanje stanično-posredične imunološke funkcije vezano uz grupno bubnjanje koje je vodio glazbeni terapeut.

Kolege me često pitaju zašto kod tretmana pacijenata koristimo bubnjanje. Ja im slikovito i jednostavno odgovorim - "Lakše je svirati bubnjeve nego violinu." Šalu na stranu, proveo sam zapravo dosta vremena razmišljajući o racionalnom razlogu. Ovo što slijedi je način na koji to planiram objasniti na prodajnoj izložbi Udruge Međunarodnih Glazbenih Produkata (International Music Products Association) u Los Angelesu.

Duboko, u samoj suštini onoga što jesmo, postoji zvuk, vibracija, zračenje koje širi život iz svake stanice. On odjekuje u skladu sa svim živim bićima - unutarnji glas spreman izdići se kao vitalni otkucaj srca koji upisuje svoj osobni potpis.

Ritam života je simfonija - izraz naše duše kojeg razotkriva unutarnji dirigent. Naš jedinstveni glas odzvanja na način na koji odaberemo živjeti. Kada se zajedno povežemo i ispružimo jedni prema drugima, tada dijelimo naš dar. Kad se naše ruke povežu sa bubnjem koji vibrira našom energijom, vitalnošću, emocijama, veseljem, nadom, senzitivnošću, davanjem, dijeljenjem i jedinstvom, tada ponovo postajemo cjeloviti.

Jer glazba prodire tamo gdje riječi ne mogu, tamo gdje nas barijere razdvajaju i gdje je sreća protiv nas. Ona nas uzdiže kada beznađe zamrači svaki dan, kada se slomi komunikacija, kada žudimo za zajedničkim tlom i kada najviše trebamo jedni druge.

Grupno bubnjanje otvara vrata, podiže samopoštovanje, osigurava zdrav trening, stimulira naš um, povećava naš kreativni potencijal, omogućava smijeh i povezuje nas na mnogim nivoima. Ono također gradi mostove, povećava svjesnost i učvršćuje povezanost.

Moje sudjelovanje pokazuje svijetu tko sam, potvrđuje da mogu učiniti nešto drugačije i dodaje moj jedinstveni zvuk slavljenju života.

Grupno bubnjanje usklađuje našu biologiju, orkestrira naš imunitet i omogućuje početak iscjeljivanja. Stvar je naprosto u tome da se pridruži, pusti i zabavi - Um Iznad Materije!